perjantai 5. lokakuuta 2012

Love today

Tältä yleensä näyttää mun perustyöpäivä. Tästä tuli nyt yhdistelmä useampaa päivää tältä viikolta, koska jostain syystä juuri kun päätin tehdä peruspäiväpostauksen, niin joka päivä on ollut jotenkin epä-perus. Mutta suunnilleen siis tällä aikataululla arkipäivät täällä sujuvat.

8:00  Herätyskello soi. Torkutan kymmenen minuuttia koska ei tee mieli lähteä lämpimän peiton ja electric blanketin välistä vielä yhtään minnekään. Suomessa en ikinä, milloinkaan, painanut torkkua mutta täällä sitä tulee tehtyä koska mulla ei aamuisin yleensä ole mitään kiirettä. Kun sitten pääsen sängystä ylös, suuntaan suihkun kautta pukeutumaan ja syömään aamupalaa. Tänään aamiaiseksi oli pala saksalaista ruisleipää ja pala hillopaahtoleipää sekä lasi maitoa. Aluksi en juonut täällä maitoa kun kukaan muukaan ei juonut, mutta nyt oon osteoporoosin pelossa alkanut taas sitä litkiä.


9:30  Aamiaisen jälkeen vedän lenkkarit jalkaan ja lähden koirien kanssa puistoon. Näiden koirat ovat aivan järjettömän ystävällisiä ja hyvinkoulutettuja, joten otan hihnat mukaan mutta koirat saa yleensä olla vapaana koko lenkin ajan.

10:00  Takaisin kotiin. Imuroin ja moppaan alakerran lattian. Tää kuuluu mun tehtäviin joka päivä, ja vaikka ensin ajattelin että jokapäiväinen moppaaminen on vähän liioittelua, niin kieltämättä kolme lasta ja kaksi koiraa kyllä tuo aika paljon likaa sisään ja oon nykyään itsekin ihan ahdistunut, jos lattia ei kiillä puhtaana. Tähän menee suunnilleen 30-45 minuuttia. Joinain päivinä pesen myöskin pykkiä ja/tai silitän omia ja lasten vaatteita, mutta tänään ei tarvitse. Ja torstaisin meillä käy siivooja, joten silloin mun ei oikeastaan tarvitse tehdä mitään. Siivoamisen jälkeen mulla alkaa vapaa-aika, jolloin yritän mahdollisimman usein lähteä ulos, että tulisi irtauduttua "työpaikalta".

10:45  Laitan nopeasti ripsaria ja BB-voidetta naamaan (meikkaaminen on täällä vähän jäänyt, ja se kahdenkymmenen tuotteen meikkirutiini on kutistunut kahteen) ja hyppään Hampstead Heathiin menevään Overground-junaan. Tykkään Overgroundista, koska siinä on kaikki Tuben hyvät puolet (nopea ja helppo), mutta Overgroundissa on vähemmän ruuhkaa, se on halvempi ja sieltä näkee maisemia.


11:00  Istun reilut pari tuntia Hampstead Heathin Starbucksissa taas yhden uuden aupair-tuttavuuden kanssa. B on Unkarista, tykkää Sherlockista ja Doctor Whosta, opiskelee suomea ja harrastaa NaNoWriMoa (siitä lisää myöhemmin) joten tullaan hyvin juttuun.

13:15  B:n pitää lähteä kotiin, joten minäkin suuntaan takaisin kohti Islingtonia. Kotona syön lounasta hostäidin kanssa ja datailen huoneessani.

15:30  Haen nuorimman pojan koulusta. School run on muuten todella hyvää julkkistenbongausaikaa, tiistaina vastaan tuli Rupert Graves (en ehkä muuten olis edes kiinnittänyt huomiota mutta sillä oli kirkkaankeltainen heijastinliivi päällä) ja yksi sen lapsista, ja olin ihan liian starstruck vikistäkseni mitään siitä miten paljon rakastan sitä joten kävelin vain ohi. Class act.
 

16:00  Kotona, katsotaan Cartoon Networkia ja hengaillaan. Suurin osa näiden lastenohjelmakanavien tarjonnasta on todella ärsyttävää ja mainoskatkot on jotain aivan hirvittävää (kuvitelkaa kimeällä äänellä laulettu laulu uusimmista Bratz-nukeista) mutta Regular Show (ylhäällä) on ihan loistava. Se ei kyllä vetoa lapsiin yhtä paljon kuin muhun, mutta onneksi se tulee niin usein ettei sitä voi välttää näkemästä.

18:00  Autan hostmumia ruuanlaitossa. Oon laittanut itse ruokaa täällä vain pari kertaa koska hostäiti haluaa aina laittaa ruuan jos vain on kotona, mutta auttelen pilkkomalla porkkanoita ja tekemällä muita pikkujuttuja. Todellinen Master Chef :D Täällä päivällisen/illallisen nimi on tea (en ymmärrä millä logiikalla, jos joku tietää niin valaiskaa) ja se syödään yleensä jossain puoli kuuden ja puoli kahdeksan välillä. Arkipäivinä tea on oikeastaan ainoa aika päivästä jonka koko perhe viettää yhdessä, joten yritän olla silloin paikalla. Välillä tietysti on leffailta tai jotain muuta (Skype-Monopoly-ilta...) kavereiden kanssa mutta yleensä tykkään syödä kotona. Yksi syy on myös se, että koen oikeasti hiukan syyllisyyttä siitä miten vähän töitä mulla on, joten autan mielelläni keittiön siivoamisessa ja muussa.

19:00  Ruuan jälkeen joku lapsista yleensä katsoo tv:tä joten jos oon kotona niin hengaan välillä olohuoneessa tai sitten omassa huoneessani. Lapset, iältään siis 9, 11 ja 14, viihtyvät aika paljon omissa huoneissaan videopelien ääressä, joten niitä ei varsinaisesti tarvitse viihdyttää. Välillä pelataan jotain kortti- tai lautapelejä, mutta lapsukaiset ei oikein niistä välitä. Ruuan jälkeen on myös läksyjentekoaika, ja auttelen välillä kahta nuorinta - tosin kun aineina on enimmäkseen matikkaa (yhdeksänvuotiaallakin on jo yhtälöitä), englantia ("täydennä puuttuvat sanat näihin idiomeihin joista kukaan muu kuin britit eivät ole koskaan kuulleetkaan") ja ranskaa (...) niin ei musta kauheasti apua ole.

20:30  Lasten nukkumaanmenoaika. Juttelen hostmumin kanssa seuraavan päivän ohjelmasta tai huskyista tai jostain, tai luen tai dataan vähän lisää. Jostain syystä alan väsyä täällä jo yhdeksän aikoihin, joten aika nopeasti hipsin yläkertaan laittamaan electric blanketia päälle (ihan loistava keksintö, kai niitä saa Suomestakin?) ja pesemään hampaita. Suunnilleen joka ilta päätän että tänään menen jo puoli kymmeneltä nukkumaan, mutta ekan viikon jälkeen en ole siinä onnistunut.
 

22:30  "Nopean" Facebookissa käynnin jälkeen ryömin ihanaan valmiiksi lämminneeseen sänkyyn. Jännästi oon kyllä alkanut tottua siihen, että ulko- ja sisälämpötilat on usein suunnilleen samaa luokkaa näissä brittikämpissä, joten en enää nuku huppari tai villapaita päällä. Oon aika ylpeä itsestäni.

8 kommenttia:

  1. Hei tosi kiva kun kirjoitit päivästäsi! Niin kuin itsekin totesit, niin aika vähän sulla kyllä on varsinaista työtä :D Verrattuna niihin kauhukertomuksiin missä au pair pesee lattiat hammasharjalla jne.. ;) Kuinka iso se talo on? Onko sulla oma kylppärikin? Millaista ruokaa siellä laitetaan? Eikös joissakin yhteyksissä puhuta päivällisestä "supper"? Jännä toi "tea" nimitys.. luulin että teatime ois joskus viiden aikaan..?

    -Marissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ajattelin että tällanen päiväpostaus olis kiva ja informatiivinen kaikille, siitä saa vähän kuvaa siitä millaista suurin osa mun elämästä täällä on :)
      Ylitöiks täällä ei tosiaan pääse menemään, ja vaikka näiden moppaustarvikkeet on aika surkeat niin hammasharjaa ei oo vielä tarvinnut ottaa käyttööön :D Täällä on 5 makuuhuonetta (ja 5 kerrosta!!), mut kylppäreitä on ikävä kyllä vaan 2 joten joudun jakamaan lasten kanssa. Se on oikeestaan ainoa miinus, muuten ihana talo.
      Ruoka on sellaista aika perusruokaa, pastaa ja kalaa syödään paljon. Ja sellaisia puolivalmisteita käytetään paljon, esim. salaatinlehdet tulee kaupasta pestyinä ja pilkottuina :D Dinner tai supper on tosiaan ne sanat joita luulin että yleensä käytetään, mutta näköjään ei. Viideltä on ilmeisesti joku tea time, mut sitten päivällinen on sitten taas erilainen tea - britit on ihania mutta välillä kyllä todella omituisia :D Ehkä ne vaan tykkää siitä teestään niin hirveästi että joka hetki on teehetki.

      Poista
    2. Siis meille on joskus enkun tunnilla kerrottu että päivällistä sanotaan teaks siksi, koska sitä alettiin syömään teeaikaan eli viideltä. Elikkä siis raskaammantyön tekijät tarvitsi toisenkin lämpimän aterian päivässä, kun taas kevyen työn tekijöille vaan se tee. Selitin tosi monimutkasesti, toivottavasti tajusit:D

      Poista
    3. Ei hitsi, et tiedä miten paljon ilahduin sun selityksestä :D Tea oli mulle edelleen mysteeri, ihanaa että se vihdoinkin selvisi! Ohoho. Nyt oon tyytyväinen. Kiitos tästä :D

      Poista
  2. Ensin Mark Gatiss, sitten Rupert Graves. Oota hetki VARASTAN ELÄMÄSI

    ...ei kun, tuo hyväkäytöksiset brittikoirat oli yksi juttu, mikä omalta Lontoon-matkalta jäi keväällä mieleen. Siis ne hyppelevät puistoissa ja joskus kaduillakin ilman hihnaa ja välillä kaukanakin omistajasta, mutta ne eivät hypi muiden ihmisten päälle tai hauku ja tulevat kutsuessa omistajan luo. Mikä brittien/lontoolaisten koiranomistajien tekniikka on? :o En ole koirakammoinen, mutta Suomessa aina hirvittää, kun koiria käsitellään/ne käyttäytyvät ihan miten sattuu. yy.

    Niin ja oli kiva kuulla tällainen arkipäiväpostaus. Normiblogeissa niitä ei jaksa (söin aamupalaa, pukeuduin, otin päivä asu -kuvan, menin töihin, NO SHIT), mutta tämä on niin erilainen elämäntilanne että oikeasti kiinnostaa. :D

    Ja koska kirjoitan liian pitkiä kommentteja: millainen hostperheen lasten suhde vanhempiinsa on? Sulla taitaakin olla aika rentoja päiviä, mutta olen aina ihmetellyt niitä aupaireja, jotka tekevät kaiken mahdollisen aamutoimista iltanukuttamiseen lasten kanssa - mitä lapset tekevät sitten vanhempiensa kanssa? D:

    VastaaPoista
  3. Älä varasta! Tuli kyllä absurdi fiilis siinä vaiheessa kun Rupert Graveskin käveli vastaan. Missä BBC-naapurustossa mä oikein asun :D
    Joo jotekin täällä koirien koulutus on ihan eri tasoa kuin Suomessa. Juttelin tästä juuri hostmumin kanssa ja se vain totesi, että kyllähän hyvinkasvatettu koira haluaa pysytellä omistajan vieressä ilman hihnaakin. Ei vaan Suomessa :D Aluksi mun oli tosi vaikea päästää näiden koiria kulkemaan tuolla kaduilla ilman hihnaa, kun pelkäsin että ne hyökkää jonkun kimppuun tai juoksee auton alle tai jotain, mutta vielä ei oo mitään sattunut :D
    Hahah, hyvä että arkipäivätkin jaksaa kiinnostaa. Mun tyylitajulla ei kyllä päivän asu -postauksia tulla näkemään, paitsi jos tää lontoolaisuus nyt yllättäen kuorii musta esiin jonkun fashionistan. Sitä odotellessa.
    Mun hostvanhemmat on juuri eronneet, ja lapset (ja minä) asuu äitinsä kanssa nykyään. Molemmilla vanhemmilla on onneksi tosi hyvät suhteet lapsiin ja ne haluavat oikeasti viettää aikaa lastensa kanssa. Joissain auppariperheissä tilanne on tosiaan se, että vanhemmat tekee 15-tuntisia työpäiviä kuusi tai seitsemän päivää viikossa (ihan oikeasti) joten lasten hoitaminen ja kasvattaminen jää kokonaan au pairille. Ja vaikka en haluaisi tuomita ketään, tuollainen on mun mielestä todella epäreilua sekä lapsia että au pairia kohtaan. Mun hostmum on tekee onneksi nykyään töitä kotoa, ja voi sen takia viettää oikeasti aikaa lastensa kanssa.

    Sun kommentti taisi muuten olla pisin mun blogissa tähän mennessä (ja vastauskin sen mukainen), onnittelut siitä :D

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Charles indeed :D Se on onnentuojana ainaki toiminu hyvin täällä.

      Poista