torstai 31. tammikuuta 2013

Ainon käsikirja au paireille

Noniin, tässä tulisi nyt sitä kauan sitten ehdotettua käytännönasiainfoa au pairiksi lähtemisestä. Mulla on ollut tää postaus työn alla viimeiset pari kuukautta enkä koskaan ollut tyytyväinen siihen joten se on jäänyt luonnoksena nurkkiin pyörimään, mutta nyt päätin että on tullut julkaisun aika. Siis, miten lähdetään au pairiksi ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ennen lähtöä. Ainon käytä-omalla-vastuullasi -opas, olkaa hyvät.

we♥it
Itse lähdin siis aupparoimaan AuPairWorldin kautta ja itse asiassa kaikki tuntemani au pairit ovat sitä kautta hostperheen löytäneet. AuPairWorld on ilmainen ja oman kokemukseni mukaan toimiva, helppokäyttöinen ja luotettava - kannattaa ainakin käydä kurkkaamassa jos au pairiksi lähteminen kiinnostaa. Au pairiksi voi lähteä myös erilaisten järjestöjen kautta, mutta hoidin asian mielummin itse sen sijaan että olisin odottanut että joku välikäsi hoitaa ne, ja vielä maksanut siitä.

Hostperheen löydyttyä kannattaa sopia työehdoista ja tehdä ainakin jonkinlainen työsopimus. Mulla soppari on pitkähkö ja yksityiskohtainen mutta joillain tutuillani se on vain paperilappu johon on suunnilleen listattu au pairin ja hostien oikeudet ja velvollisuudet. Palkasta, työajoista ja vapaapäivistä kannattaa ainakin sopia etukäteen, jotta pelisäännöt ovat molemmilla puolilla selvät. Helpottaa elämää :)

EU-maihin au pairiksi lähteminen on sitten helppoa kuin mikä, passi kätöseen ja lentokentälle ja muuta ei tarvita, mutta joihinkin EU:n ulkopuolisiin maihin tarvitaan viisumi tai muita paperijuttuja. Niissä en osaa auttaa, mutta Google varmaan kertoo kaiken mitä tarvitsee tietää.

Vakuutus oli suurehkon pohdinnan paikka ainakin mulla, ja päädyin sitten ottamaan 9 kuukauden matkavakuutuksen varmuuden vuoksi. Se kattaa mun tavarat, sairastumiset ja kaiken ja sain siitä mielenrauhaa ennen lähtöä, mutta tiedän myös au paireja jotka ovat reissussa ilman vakuutusta. Sairaanhoito ainakin täällä Briteissä on ilmaista ja terveyskeskukseen rekisteröityminen helppoa, joten vakuuttamattomanakin pitäisi pärjätä. Omasta mielestä vain tuntui hurjalta ajatukselta, että olisin ulkomailla melkein vuoden ilman vakuutusta. Vielä ei ole sille tullut käyttöä, eikä toivottavasti tulekaan - ja jos sattuisin sairastumaan, suuntaisin luultavasti ihan lähiterveyskeskukseen tuossa kulman takana enkä minnekään vakuutuksen tarjoamalle yksittyisklinikalle.

Kaiken kaikkiaan au pairiksi lähtemisen suurin haaste on ainakin mun kokemuksen mukaan se, että oikeasti uskaltaa jättää kaikki tutut kuviot ja lähteä. Mulla ei ollut viisumiasioita hoidettavana ja isä piti huolen vakuutusjutuista (oon niin aikuinen...), joten mulle jäi lähinnä pakkaaminen (jossa kyllä riitti haastetta) ja yleinen lähdöstä panikointi. Lontooseen saavuttuani olen sitten avannut paikallisen pankkitilin, rekisteröitynyt Islingtonin terveyskeskusjärjestelmään ja kirjastoon ja, tärkeimpänä, hommannut Bootsin ja Superdrugin kanta-asiakaskortit, mutta se on kaikki hoitunut hostäidin ja hostien edellisen au pairin neuvoilla kätevästi. Jos nyt alkaa miettiä, niin lukion kurssivalinnat aiheuttivat mulle paljon enemmän huolta ja vaikeuksia kuin mikään au pair -juttu, joten aupparihaaveista ei kannata ainakaan sen takia luopua, että kokisi käytännön asioiden hoitamisen vaikeaksi.

Toivottavasti näistä pohdinnoista oli jotain hyötyä jollekin jossain :)  Perilläolemiseen liittyvistä jutuista (esimerkiksi nuo pankkiasiat ja mistä löytää kavereita, kun niistä on kyselty) voin myös tehdä postauksen jos teillä lukijoilla olisi kiinnostusta sellaista kohtaan.

Edit: Osa 2 löytyypi täältä.

16 kommenttia:

  1. Tosi hyvä tämä! Ja jos vaan lisää tietoa irtoaa niin täällä on ainaki yks joka haluaa kuulla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jees, pyöräytän toisen postauksen jossain vaiheessa :)

      Poista
  2. KiitoS Aino! ja tosiaan noi pankkijutut kiinnostaa=)
    Ja minkä firman kautta sulla on vakuutus ja minkähintainen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä! :) Kirjotan toisen postauksen vielä jossain vaiheessa. Mulla on Ifin vakuutus ja rehellisesti en kyllä muista paljonko se maksoi, jotain 300 ehkä...? :D If sen takia että meidän perheen muutkin vakuutukset on sen kautta.

      Poista
    2. Luetkohan vielä näitä kommentteja? Onko tuo noin pitkä vakuutus joku erityisvakuutus, kun yleensä noissa ehdoissa lukee, että vakuutus on voimassa 90vrk matkan alkamisesta? Olen lähdössä aupairiksi noin vuodeksi ja vakuutus olisi kiva...

      Poista
    3. Moi anonyymi, sori että vastaamisessa kesti! (Saan kyllä edelleen sähköpostiin ilmoitukset kaikista uusista kommenteista.) En muista yhtään mikä tuo vakuutuskuvio oli, käsittääkseni tosiaan joku erityinen pitkän ajan matkavakuutussysteemi. Kannattaa olla yhteydessä vakuutusyhtiöön, siellä osataan varmasti valikoida paras vakuutus sulle. Onnea reissuun :)

      Poista
  3. Hei! Kiitos tästä on paljon kannustusta mun aupair unelmille :) mua vaan huolestuttaa mun kielitaito? Lukiossa 8 mutta riittääkö? Harjottelitko englantii tai onkse tosi vaikeeta elää englanniks siellä? :)

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla :)
    Kasihan tarkoittaa hyvää, kyllä sä varmasti pärjäät. Tiedän au paireja jotka ovat tulleet tänne tosi (siis tosi) heikolla kielitaidolla ja nekin ovat selvinneet hyvin, ei siis huolta :) Mulla englanti oli suht vahva ennen Lontooseen muuttoa joten mitään isompia ongelmia ei oo ollut, mutta ei täällä kukaan odota että puhuisin mitään täydellistä englantia eikä mua olla tuomitsemassa vaikken kaikkea osaisikaan. Ja koko ajan oppii uutta, mikä on hyvä :)

    VastaaPoista
  5. olis kiva jos tekisit vielä senki postauksen missä ois niistä perilläolemiseen liittyvistä jutuista :)

    hei kun ite hait perhettä, kuinka suuri osa briteissä olevista perheistä asui lontoon lähellä tai lontoossa? kun mulla kiinnostais kans lähteä just lontooseen au pairiksi, mutta tuntuu että lontoossa olevat perheet on kauhean suosittuja ym :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon jo aloittanut kakkospostauksen kirjoittamisen :)
      Lontoossa tai Lontoon ympäristössä asuu paaaljon hostperheitä mutta niihin on tosiaan sitten myös paljon hakijoita. Mun hostit otti muhun alunperin yhteyttä eli ne tavallaan valitsi mut, ja sen ansioista tänne pääsin, mutta kyllä mun hakemukset meni läpi muihinkin lontoolaisperheisiin kunhan jaksoin panostaa hakemukseen. Suomalais-brittiläisiä perheitä kannattaa pitää silmällä, koska niihin haetaan yleensä suomalaista aupparia ja silloin on vähemmän kilpailua. Onnea matkaan! :) Ja onhan Briteissä muitakin hienoja paikkoja kuin Lontoo, ei se aupparius siihen kaadu.

      Poista
  6. miten sielä tutustuu uusiin ihmisiin ja sais uusia kavereita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän oon jo muutaman kerran vastannut (au pair -nettisivut, Facebook, harrastukset), mutta kokoan vielä vinkkejä tuohon seuraavaan infopostaukseen :)

      Poista
  7. Tää oli tosi hyödyllinen, kiitos tästä! Mulle tää oli ensimmäinen teksti, jossa on _selkeästi_ kerrottu asiat. Oon ite lähössä 2 viikon päästä Madridin lähettyville. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos tästä oli apua, ja kiva että jaksoit kommentoida, piristi päivää :) Onnea matkaan!

      Poista