sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Käsikirja vol. 2

Lukijoiden pyynnöstä jatkamme au pair -käsikirjailua, tänään vuorossa perilläolemisen haasteet. Mustahan tulee matkaopas vielä :D

Aloitetaan vaikka Oyster cardista, eli matkakortista. Käytän sitä pay as you go -tyylillä eli lataan kortille rahaa ja jokaisesta matkasta veloitetaan erikseen. Kausilippujakin saisi ostaa, mutta en matkusta ihan tarpeeksi (jää muutamasta punnasta kiinni >.<), että sellainen kannattaisi hankkia. Saan hosteilta viikossa £20 matkustamiseen ja yleensä viikonlopun koittaessa joudun lataamaan kortille vähän ylimääräistä että pääsen taas kulkemaan - kahdellakympillä en ole tainnut vielä kertaakaan pärjätä. Lontoo pysyttelee sinnikkäästi maailman kalleimpien joukkoliikennesysteemien kärkipäässä, ja varsinkin metrolla matkustaminen on ihan käsittämättömän hintaista. (Asun metrokartan 2-vyöhykkeellä, eli minne tahansa menen niin joudun maksamaan sen kalleimman keskustahinnan.) Jos au pairiksi on Lontooseen, tai miksei muuallekin, lähdössä, niin kannattaa ehdottomasti neuvotella itselleen työsuhde-etuna matkustusrahaa - kaikilla au paireilla se ei automaattisesti kuulu sopimukseen. Lippujutuista lisätietoa Transport for Londonin sivuilla.

Pankkikortin hommasin muistaakseni toisella viikolla täällä ollessani ja se sujui paljon helpommin kuin olisin odottanut. Menin lähimpään Lloyds TSB -pankkiin, sanoin että haluaisin avata pankkitilin, näytin Suomen passia ja juttelin vähän mun raha-asioista pankkisedän kanssa ja seuraavalla viikolla tuli postissa pankkikortti. Säästötilinkin sain kaupanpäälle, vaikka moneen kertaan sanoin etten sitä halua. Mulla on yksi punta säästössä siellä.
Muista pankeista oon kuullut, että ne nihkeämmin avaavat au paireille pankkitilejä, mutta Lloydsilla pahimmassakin tapauksessa on vain kysytty asuinpaikkatodistusta (hostvanhempen allekirjoittaman lapun pitäisi siihen riittää). Helppoa helppoa. Mulle tosin maksetaan palkka käteisenä joten ei sitä korttia kovin paljon tule vingutettua, mutta hyvä se on olla olemassa, koska sillä voin sitten todistella brittiläisyyttäni esimerkiksi kirjastossa.

Kirjastokortti mulla on Islingtonin kirjastoihin, niitä on täällä reilut kymmenen ja lähin on tuossa parin nurkan takana. Lontoossa kirjastot on jaoteltu kaupunginosien mukaan niin, että en saa käydä Islingtonin ulkopuolella lainaamassa kirjoja, mutta voin kylläkin tilata niitä Islingtoniin ja sitten lainata. Jännä. Kortin saaminenkin oli jännittävä prosessi, tarvittiin asuinpaikkatodistusta (vaikka pankissakaan ei sellaisia kaipailtu) ja piti täyttää jos jonkinlaista kyselykaavaketta mm. seksuaalisesta suuntautumisesta ja etnisestä taustasta kirjastotädin mulkoillessa vieressä. Mutta oli se vaivan arvoista, kirjastokortti on hieno ja siitä olisi saanut myös avaimenperäversion!

Lähiterveyskeskukseenkin oon käynyt rekisteröitymässä, täytin pari terveyskyselykaavaketta jotka hostmum toi mulle terveysasemalta (niitä saa sieltä kai ihan kysymällä) ja kävin viemässä ne jollekin terveydenhoitajalle/sihteerille/mikälie, jonka kanssa käytiin ne nopeasti läpi ja juteltiin kookosveden terveysvaikutuksista. Nyt pääsen sitten lääkäriin yhtä helposti kuin muutkin islingtonilaiset, jos tulee tarvetta. Suosittelen siis :)

Puhelimia mulla on kaksi, Suomi-sim on vanhassa luotettavassa Nokian 3310:ssä enkä ole sitä juurikaan käyttänyt täällä ollessa, nytkin siitä taitaa olla akku loppu toista viikkoa. Ykköspuhelimessani on britti-sim (£15/kk saa pari tuhatta tekstaria, monta sataa minuuttia puheaikaa ja rajoittamattoman mobiilinetin, ihan kiva). Briteissä majailevien kanssa tekstaan ja soittelen, Suomeen viestittelen lähinnä netin kautta koska siitä ei tarvitse erikseen maksaa. Koen, että nettiliittymästä on ollut mulle paljon apua, voin Facebookitella kännykästä Suomeen, Google Maps auttaa suunnistamisessa jos satun eksymään, ja reittiopas löytää mulle lähimmät bussipysäkit, koska niitä on välillä aivan tuskaa etsiä. Ja pääsen Twitteriin kellon ympäri. Kyllä se nettiliittymä on hyvä olla.

Tosi moni on jättänyt kommenttia kysyäkseen, miten au pairina löytää kavereita vieraasta maasta ja vieraasta kaupungista. Itse käytin silloin alkuaikoina meetaupairs.netiä ja treffailin muita au paireja sitä kautta, mutta Facebook on myös täynnä kaikenlaisia au pair -ryhmiä ja tapahtumia. (Lontoolaisille esim. Oh!Pairs ja Au Pairs in London.) Nykyään tapaan uusia ihmisiä enää lähinnä vanhojen kavereiden kautta, mutta kyllä mä aina välillä yritän viitsiytyä jonnekin uuteen miittiinkin. Myöskin NaNoWriMon aikana sain monta hyvää kaveria joiden kanssa edelleen pyörin, joten omia harrastuksia ja muita juttuja kannattaa au pairina ehdottomasti jatkaa, sitä kautta tapaa myös samanhenkisiä ihmisiä. Ja oon kyllä löytänyt ihan mahtavia tyyppejä täältä, ystäviä joiden kanssa toivottavasti pysytään yhteyksissä vielä senkin jälkeen, kun palaan Suomeen. Ja olen ihan tavallinen ujo suomalainen, joten jos mä pystyn kavereita löytämään niin sitten pystyy kaikki muutkin :D
 
Taaskin, kysykää jos on vielä kysymyksiä, mulla tulee ensi ja sitä seuraavalla viikolla Suomesta vieraita joten blogireipastuminen saattoi loppua tähän, mutta kirjoittelen taas kunhan ehdin :) Tässä fiilistelymusiikkia.

6 kommenttia:

 1. Pitääkö ennen lähtöä tehdä joku osoitteenmuutos tai vastaava? Tai pitääkö lähtöään ilmottaa mihinkään virastoon Suomessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse ilmoittaa mihinkään, ja mä en tehnyt osoitteenmuutosta koska asun Suomessa vielä vanhempien luona, joten Suomi-posti saa mennä sinne :)

   Poista
  2. "Ulkomaille muutosta ja tilapäisestäkin oleskelusta ulkomailla on aina ilmoitettava Kelaan. Myös paluusta Suomeen on ilmoitettava." :P

   Poista
  3. I stand corrected, kiitos Hanna-Mari :D Pitää siis ilmoittaa Kelaan, älkää tehkö niin kuin minä tein!

   Poista
 2. Moi Aino, terkkuja Tanskasta:-) Tulin lukeneeksi viimeisimman blogisi, josta näin että saat vieraita Suomesta. Terveisiä heillekin!
  Täällä on talvi parhaimmillaan, pari pakkasastetta ja muutama sentti lunta, kivaa.
  Mukavaa Lontoon-aikaa vain sinulle,
  t. Marita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Joo, tällä viikolla on kaveri Suomesta käymässä ja ensi viikolla tulee perhe, kiva saada vieraita :) Meilläkin satoi vähän räntää tänään joten kaipa tämä on Lontoon talvea parhaimmillaan...
   Kiitos, ja terveisiä Tanskaan!

   Poista